Wino
Świętomarcińskie
Czerwone 2017

Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

Zwyczaj ten wiąże się ściśle z postacią św. Marcina, którego wspomnienie obchodzimy 11 listopada. Św. Marcin był rzymskim legionistą, żył w IV wieku n.e., po swoim nawróceniu został pustelnikiem, a ostatecznie biskupem Tours. W tym samym czasie, na terenach dzisiejszej Francji zaczęto zakładać pierwsze winnice, a ich właściciele oddawali cześć św. Marcinowi, który stał się patronem winiarzy. Pierwsze tradycje degustacji młodego wina w dniu św. Marcina, to jest 11 listopada, rozprzestrzeniły się w Niemczech, a potem objęły resztę Europy. W tym samym czasie chłopi składali daninę, której istotnym elementem były gęsi – właśnie wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. Do klasycznej świętomarcińskiej pieczonej gęsi, serwowanej tradycyjnie w ten wieczór na kolację, podaję się tegoroczne, młode wina. Ten lokalny, ludowy zwyczaj kultywowany jest obecnie przez producentów win w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Producenci butelkują specjalne partie młodego „świętomarcińskiego wina”, które jest swoistą odpowiedzią tych regionów na francuskie beaujolais nouveau i włoskie novello.

Rocznik: 2017
Szczep: rondo (75%), pinot noir précoce + acolon (25%)
Typ: młode wino czerwone
Zbiór: rondo – 18.09, acolon – 5.09, pinot noir précoce – 5.09
Cena 39 PLN* chcę kupić
*aby uzyskać cenę i oferte hurtową dzwoń: 801 55 94 62

Wino
Świętomarcińskie
Białe 2017

Tradycja picia młodego wina od 11 listopada do Świąt Bożego Narodzenia liczy wiele stuleci. Związaną jest z postacią św. Marcina, patrona winiarzy, przedstawianego w ikonografii jako rycerza na koniu, oddającego płaszcz żebrakowi. Jego atrybutami są m.in. dzban (wina) i gęś. Świętomarcińskie wino zwykle serwuje się z pieczoną gęsią, symbolem urodzaju i dostatku.

Zwyczaj ten wiąże się ściśle z postacią św. Marcina, którego wspomnienie obchodzimy 11 listopada. Św. Marcin był rzymskim legionistą, żył w IV wieku n.e., po swoim nawróceniu został pustelnikiem, a ostatecznie biskupem Tours. W tym samym czasie, na terenach dzisiejszej Francji zaczęto zakładać pierwsze winnice, a ich właściciele oddawali cześć św. Marcinowi, który stał się patronem winiarzy. Pierwsze tradycje degustacji młodego wina w dniu św. Marcina, to jest 11 listopada, rozprzestrzeniły się w Niemczech, a potem objęły resztę Europy. W tym samym czasie chłopi składali daninę, której istotnym elementem były gęsi – właśnie wtedy najtłustsze i najsmaczniejsze. Do klasycznej świętomarcińskiej pieczonej gęsi, serwowanej tradycyjnie w ten wieczór na kolację, podaję się tegoroczne, młode wina. Ten lokalny, ludowy zwyczaj kultywowany jest obecnie przez producentów win w Austrii, Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Producenci butelkują specjalne partie młodego „świętomarcińskiego wina”, które jest swoistą odpowiedzią tych regionów na francuskie beaujolais nouveau i włoskie novello.

Rocznik: 2017
Szczep: solaris (90%) siegerrebe (10%)
Typ: młode wino białe
Zbiór: solaris - 6.09, siegerrebe – 5.09
Cena 39 PLN* chcę kupić
*aby uzyskać cenę i oferte hurtową dzwoń: 801 55 94 62
Kup bilet
Facebook Instagram